Sifteo wat? Dat was mijn eerste reactie toen ik dit hoorde. Geen idee wat het
was of inhield. Vandaag zijn we een dagje naar kennisnet geweest, waar we kennis
hebben mogen maken met innovatieve ICT materialen. Een van deze materialen waren
de Sifteo Cubes.

Wat is het eigenlijk?
Stifteo  Cubes zijn interactieve blokjes, die voorzien zijn van een flink aantal sensoren
en een scherm waardoor ze elkaar en hun beweging kunnen 'aanvoelen'. Ze  communiceren met elkaar en met een computer. Met de ontwikkeling van de Sifteo Cubes maakten David Merrill* en Jeevan Kalanithi (bedenkers) het mogelijk om tactiek en interactief  te spelen en leren op een natuurlijke manier. Zij noemen dit:  
‘Intelligent Play, games that make you feel smarter’.
Leren met je handen, uitgebreid met de interactieve mogelijkheden van een computer.


Bruikbaar in het  onderwijs?

In het filmpje, onderaan mijn blog, kun je zien dat er zelfstandig met De Cubes gewerkt worden. Het is ook mogelijk om samen te werken. Het is erg gebruiksvriendelijk. Iedereen kan er mee werken. Je hoeft er geen ICT kennis voor te hebben. Ze zijn in alle groepen  bruikbaar. Er zijn al spellen beschikbaar voor kinderen vanaf 4 jaar, maar ook  wij hadden er vanmiddag plezier in. Je kunt trouwens zelf ook een spel bedenken  en ontwerpen.

Doordat de Cubes communiceren met de computer is het ook mogelijk de Cubes te gebruiken in combinatie met een digibord, wat klassikaal gebruik mogelijk maakt. Je kunt overal mee oefenen; met woorden, met sommen, gepuzzeld, geoefend met motoriek en nog veel meer!

Je kunt natuurlijk ook gebruiken voor een  verlengde instructie. Kinderen kunnen zelf nog eens extra oefenen op  bijvoorbeeld de rekensommen tot 20. Bovendien vinden de kinderen het leuk om er
mee te werken en is de motivatie hoger, dan dat wanneer je het ze aanbied op  papier.

Zoals ik al eerder zei kun je ook zelf een spel bedenken en  ontwerpen. Je kunt de rollen ook omdraaien en de kinderen voor elkaar de spellen  laten bedenken. Voor elkaar sommen en vragen bedenken. Kinderen die bijvoorbeeld  vaak eerder klaar zijn met hun werk (eventuele Plus Kinderen).


Waarom kies ik voor De  Sifteo Cubes?

Bewust heb ik ervoor gekozen om De Sifteo  Cubes er uit te lichten en in mijn blog aanbod te laten komen, omdat ik vind dat  dit goed te realiseren is binnen het onderwijs. We hebben vandaag nog veel  materialen gezien, zoals een Touch Table, Robots, 3D printer, verschillende
Tools waarmee gewerkt kan worden. Maar ik vond deze het meest bruikbare en het
meest te realiseren binnen het onderwijs op dit moment. Zo'n Touch Tabel is
natuurlijk ook helemaal geweldig (alle materialen eigenlijk wel), maar moeilijk
voor te stellen binnen het onderwijs op dit moment. Bovendien lijken mij de Sifteo Cubes een leermiddel die je goed kan inzetten tijdens je onderwijs. Zowel tijdens je instructie als verwerking. Ik denk alleen dat ik het meer als verwerking zou gebruiken, omdat je de informatie uit je instructie dan in je cubes kunt zetten. De keuze is aan jou als leerkracht of je ze er individueel mee aan de slag laat gaan of in groepjes. Dat ligt aan het lesaanbod en de verwerkingsopdracht op dat moment. Daarom heb ik gekozen voor de Sifteo Cubes, goed bruikbaar en breed inzetbaar binnen het onderwijs.

Bron
Boeschoten, E (2011).
Onderwijs maak je samen.
Geraadpleegd op 16 mei 2012,
http://www.onderwijsmaakjesamen.nl/actueel/sifteo-cubes-een-kijkje-in-de-toekomst/
.



Leave a Reply.