Foto

Stapje voor stapje komt het einde steeds meer in zicht en komt er helaas een einde aan de minor 'Kind leren en media'. 'Jongens en meisjes, dit was het laatste les aanbod!' Afgelopen maandag was mijn laatste stage dag. Morgen mijn onderzoek presenteren en het einde is dan ineens toch heel dichtbij.



Aftrap...
Het lijkt of we nog maar net zijn begonnen. Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. Jezelf voorstellen via Britstrips, wat Rianne niet was gelukt! Dat gaf al aan hoever ik stond op het gebied van ICT en Media. Dat maakte het een stuk makkelijker om te vertellen wat ik hoopte te leren deze minor. De nodige kennis op doen en mogelijkheden zien en krijgen om toe te passen binnen mijn lessen. Dat is zeker gelukt. Zelfs zoveel dat mijn hoofd even niet meer weet hoe en wat, dus ik ben benieuwd naar het volgende schooljaar. Als we weer volop lessen gaan geven op stage en geen onderzoek moeten doen, wat ik dan ga toepassen in mijn lessen. 'Hoe ga ik ICT en Media integreren in mijn lessen?' Een vraag waar ik nu nog niet direct antwoord op kan geven. Eén ding is zeker mogelijk heden genoeg. Nu alleen nog doen!

Ontdekken en ervaren

We hebben veel mogen ontdekken en ervaren tijdens de minor. Twitter is hier wel een mooi voorbeeld van. 'Twitter, daar begin ik niet aan die onzin!' Deze woorden neem ik absoluut terug. De afgelopen weken heb ik mogen ontdekken en ervaren dat twitteren meer is dan alleen: 'Ik loop nu buiten.' of 'Bijna klaar met school!'. Erg bijzonder hoe je met elkaar kennis kan delen en informatie kan overdragen op andere mensen. Door zelf te ervaren en te ontdekken ga je ook het doel en het nut ervan in zien. Mogelijkheden doorzien; 'Zou ik dit ook in de klas kunnen doen? En hoe zou ik dat aan de kinderen kunnen aanbieden?' 'Waar liep ik tegen aan en waar moet ik op letten als ik het met kinderen doe?'

We hebben deze weken ook erg veel mogen leren van elkaar. Ieder was bezig met een ander onderzoek en ieder ontwikkelde zijn specialiteit. Bloggen, Bitstrips, gamen, Bereslim, digitale prentenboeken etc. Samen hebben we een hoop kennis opgebouwd die we met elkaar hebben mogen delen en nog steeds willen blijven delen. Maar hoe dat gaat verlopen... een 'Kind Leren en Media Café?' of houden we het gewoon bij Twitter. Vorige week hebben we het daar uitgebreid over gehad. Het zou zonde zijn als we het zouden laten verwateren. Toch!? Gelukkig was daar iedereen het over eens, maar wat nu?! De contacten zijn er in ieder geval al!

Blog

Is dit dan mijn laatste blog? De afgelopen weken zijn we flink getriggerd om aan het bloggen te gaan. Genoeg informatie en onderwerpen waarover we konden bloggen. Is dat volgend jaar nog steeds zo? Gaan we elkaar op de hoogte houden via onze blog? Om onze kennis en ervaringen te blijven delen? Voor mij is het een groot vraagteken of ik deze webblog blijf bijhouden. Twitter blijf sowieso.

In de toekomst zie ik me nog wel bloggen, maar dan met kinderen. Leuk om ervaringen te delen voor de mensen uit de omgeving. Bovendien ook een goede oefening op het gebied van taal. Leren stellen,  spelling,  zinsopbouw etc. Meerdere doelen kun je ermee bereiken. En vooral ook een hoop enthousiasme en betrokkenheid denk ik.

Wauw

Vol verbazing kijk ik terug naar deze tien weken. Tien weken geleden kwam ik leeg binnen en nu ga ik naar buiten met een hoop kennis, ideeën en mogelijkheden naar buiten. Ik kijk terug om tien leuke, leerzame, gezellige en boeiende weken. Eén aanrader voor iedereen, MAAR WIJ WAREN DE EERSTE MINOR KLM!!!

Het einde is er nog niet.. eerst nog presenteren en vrijdag gaan we er nog een spetterende afsluiter
van maken. Ik ben erg benieuwd en nieuwsgierig naar het eindresultaat!!

Bernolf, Stefan en Aukje erg bedankt voor deze geweldige weken!

 
Foto

Kenny is een vogel die het maar saai vond om boven het water te leven. Dus is hij de lucht maar in gegaan. Hij woont in een koekoeksklok, maar hij vliegt graag rond. Van wolk naar wolk en op iedere wolk is er wel wat te beleven.


Over de site
Het is een website geschikt voor groep 1, 2 en 3. De site is gerealiseerd in nauwe samenwerking
tussen ouders, leerkrachten en Kennisnet. Kenny is hét online hulpje voor in de klas.  Het biedt digitaal en educatief lesmateriaal, zoals kinderspellen, filpmjes en prentenboeken die aansluiten bij de leerdoelen van groep 1, 2 en 3. Je kunt de site op verschillende manieren. Het is handig voor op het digibord én thuis, maar vooral ook leuk en leerzaam voor peuters en kleuters.

Taal, rekenen, ruimtelijke oriëntatie
Zoals ik al eerder vermeldde woont Kenny in een koekoeksklok en vliegt graag rond. Hij wijst de kinderen de weg. De wolken bieden een selectie die aansluit bij een actueel onderwerp of de thema's taal, rekenen en ruimtelijke oriëntatie. Je kunt als leerkracht en ouders een rol hebben. Het biedt een filter om spelletjes en filmpjes te selecteren. Je kunt spelletjes en filmpjes filteren op thema en tijd. De site is een veilige omgeving voor de kinderen. 

Werking site
Centraal op de site staat de koekoeksklok van Kenny met hierop de dagen van de week. Iedere dag biedt Kenny hier een nieuw spel of filmpje aan, soms gekoppeld aan de actualiteit zoals de
seizoenen of het EK. De wolkjes bieden de ingang naar spelletjes en filmpjes op het gebied van taal, rekenen en ruimtelijke oriëntatie. Ook zijn er wolkjes die toegang bieden tot voorleesverhalen en kleurplaten. 
Andere onderdelen op de site zijn aanklikbaar, zoals Kenny zelf, de schommel en  de klok. Kinderen kunnen in Kenny's wereld een heleboel ontdekken!

Bij ieder spel, filmpje of verhaal is een tip te zien, om bijvoorbeeld de educatieve waarde eruit te halen of om samen creatief aan de slag te gaan. Hiermee wilt kennisnet de betrokkenheid van ouders bij de online belevenissen stimuleren. 

Kenny in de praktijk

Tijdens mijn onderzoek ben ik op zoek gegaan naar educatieve websites, die de woordenschat van kleuters kan bevorderen. Sites die ingezet kunnen worden tijdens de werkles. Eén van de sites die ik de school heb aanbevolen is Kenny. Deze educatieve site biedt genoeg mogelijkheden en variatie om de kinderen de gedurende werkles bezig te houden. Bovendien praat Kenny ook wat het voor de kinderen erg leuk maakt. Tijdens mijn onderzoek heb ik ontdekt dat geluiden veel doet met de betrokkenheid van de kinderen en de reacties van kinderen. De betrokkenheid was zeer hoog bij Kenny. Als we gaan kijken naar het bevorderen van de woordenschat zijn er filmpjes, liedjes, verhalen en taalspelletjes die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling. Ze zien de woorden en de woorden worden gesproken. Om antwoord te kunnen geven op de vragen, bijvoorbeeld wat rijmt er, moeten ze de woorden uitspreken. Ze zien het plaatje en het woord, ze horen het woord en spreken de woorden.

Overige aanbevelingen om de woordenschat te bevorderen (ontwikkelen):

- Schatkast: www.schooltv.nl/schatkast;
- Schoolbordportaal (kleuterportaal): http://kleuterportaal.nl/index2.html;
- Software zoals 'Mijn naam is haas' en 'Bereslim';
- Digitale prentenboeken;
- Gynzy.com biedt leuke en leerzame tools voor op het digibord.

Zo zijn er nog een tal van mogelijkheden om de woordenschat te bevorderen binnen het onderwijs. Just do it!






 
Vrijdag 15 juni hebben wij van Ralph Gijsbrechts een les over gamen in het onderwijs gehad. Helaas kon ik deze niet bijwonen. Toch ben ik erg benieuwd naar gamen in het onderwijs. Gaat dat niet iets te ver? Hoe kun je het integreren in je onderwijs?  Waarom zou dat een meer waarde opleveren binnen het onderwijs? Persoonlijk heb ik er nog mijn vragen bij. Maar één ding weet ik zeker. Computergames vallen goed in de smaak bij de kinderen. Waarschijnlijk kost het hen ook weinig moeite om zich ervoor lange tijd te concentreren.

De nieuwe generatie leerlingen

Games bieden mogelijkheden in het onderwijs, omdat ze goed aansluiten bij de nieuwe generatie leerlingen die visueel zijn ingesteld en minder lezen, graag actief bezig zijn en computeren. Games kunnen ingezet worden als ondersteunend materiaal bij een methodeles en kunnen ingezet worden als uitbreiding.  Door het inzetten van serious games, worden de betrokkenheid, motivatie en leerprestaties van leerlingen verbeterd. 

Educatieve games passen bij de kenmerken van de nieuwe generatie leerlingen en vormen belangrijke manieren om het onderwijs beter aan te laten sluiten bij hun kenmerken! Echter denken we te makkelijk dat onze generatie leerlingen makkelijk te motiveren zijn voor leren door educatieve games in te zetten. Je moet er als leerkracht rekening mee houden, dat kinderen verwend zijn met spannende en ingewikkelde, mooi vorm gegeven games die moeilijk te vergelijken zijn in een educatieve context. Zij lijken games te zien als hun eigen wereld waar volwassenen (ouders en school) van af moeten blijven. 

Gamen heeft verschillende leervormen

Leren heeft voor verschillende mensen een verschillende betekenis. Iedereen heeft zijn eigen manier van leren.
 
Ruijters (2006) heeft rond het leren vijf metaforen getypeerd:

Kunst afkijken:    De dagelijkse praktijk is voor de leerders de leeromgeving. Ze leren door goed te
                           observeren en van anderen te horen wat werkt. Ze analyseren wat wel en niet tot
                           succes leidt en wat bruikbaar is om dit vervolgens zelf toe te passen.

Participeren:          Je word gevoed door reacties en ideeën van anderen. Samen erover praten,
                              sparren om ideeën helder te krijgen en aan te scherpen. Gedwongen worden iets
                              onder woorden te brengen. Leren doe je met en van elkaar.

Kennis verwerven: Het overdragen van kennis

Oefenen: Naast kennis verwerven is oefenen wellicht de bekendste leercontext. Een omgeving die
                veilig genoeg is om fouten te mogen en durven maken. Fouten vormen een bron van
                informatie om van te leren.

Ontdekken: Ontdekkend leren gaat ervan uit dat leven en leren synoniemen zijn. Leren doe je
                    continu. 

De leervorm oefenen sluit het meeste aan bij het traditionele onderwijs. Oefenen biedt gemeengoed in het onderwijs en is geschikt en beschikbaar binnen meerdere games (++). Gevolgd door het kennis verwerven (+-). Deze twee leervormen zijn de vormen die je het meeste terug ziet in games.
 
In de praktijk
Educatieve  games worden steeds gangbaarder en onderzoek toont aan dat zij
daadwerkelijk  leerzaam zijn. Toch bestaat er bij educatieprofessionals nog
scepsis over hun  educatieve waarde, of onzekerheid over implementatie binnen
het lesrooster.  Feit blijft dat kinderen zich met een fanatisme en concentratie
op games storten  waar de gemiddelde docent jaloers op zou worden. Serious
games
combineren deze motiverende factor met het bereiken  van specifieke
leerdoelen.

Juf-in-a-Box werkt met eenvoudig te begrijpen technologie. De leerling  schrijft met een stylus, in grootte gelijk aan een normale pen, op een schrijftablet en beeldscherm ineen. Het spel is vanwege de grafische interface intuïtief te begrijpen. Hierdoor is het systeem geschikt voor kinderen vanaf 4
jaar, dus ook voor kinderen die nog niet kunnen lezen! Ranj Serious Games werkt nauw samen met professionals op het gebied van kinderfysiotherapie. Hierbij wordt de wetenschappelijk bewezen methode Neuromotor Task Training gehanteerd. Deze besteedt veel aandacht aan de transferbaarheid van oefeningen: de vertaling naar gebruik in het dagelijks leven. Juf-in-a-Box is hierdoor ook relevant voor kinderen die extra moeite met schrijven hebben, door bijvoorbeeld DCD
(developmental coordination disorder). 

Dit betekent echter niet dat de docent een onbelangrijke schakel in het leerproces is geworden!
In tegendeel: Juf-in-a-Box is een krachtige tool maar veronderstelt nog steeds begeleiding van een
gekwalificeerd docent. Doordat het ieder kind toestaat op zijn of haar eigen tempo te werken kan deze tevens meer aandacht besteden aan de kinderen die dit nodig hebben.
Conclusie

-    Gamen heeft een verbinding met het oefenen binnen het traditionele 
        onderwijs.
-    Het kennis verwerven lijkt wat verder af te staan van educatieve games, maar er zijn wel 
     voorbeelden.
-    Games kunnen een beroep doen op meerdere vormen van leren.
-    Veel van de vormen van leren waar games mogelijkheden bieden zijn (nog) geen gemeengoed
     in het onderwijs. Dit geldt vooral voor participerend leren, combinatievormen, maar ook 
     ontdekkend leren.

Gamen in het onderwijs, ik ben er nog niet helemaal van overtuigd. Uit onderzoek is
gebleken dat het meerdere effecten heeft, maar ik zie het mezelf nog niet toepassen
in de praktijk. Door gebrek aan kennis en concrete praktijk voorbeelden, denk
ik.
Juf-in-a-box zou ik wel kunnen toepassen, door het filmpje en er wat meer over te lezen zie ik de meerwaarde er wel van in. Je ziet concreet wat je er mee kunt en dat je het in kunt zetten binnen je onderwijs. Ik ben dus meer van het kant en klare pakket als het om gamen gaat.

Bronnen

Berg van den, M en Simons, R-J.(2008). Gaming in het PO en VO. Zoetermeer: Stichting Kennisnet.

Leraar24. Games in het onderwijs.Geraadpleegd op 22 juni 2012, http://www.leraar24.nl/dossier/1171

Juf in a box
. Geraadpleegd op 22 juni 2012 http://www.jufinabox.nl/info.php?language=NL
 
Foto


Een aantal weken geleden hebben we een  aantal gasten op bezoek gehad. Eén van onze gasten was Jorrit den Ouden. Hij kwam op woensdag 24 mei vertellen over twee methodes: De roode kikker en Groove.me. Twee methodes die me erg aanspraken!


 Wat houdt de methode in?

'Groove me' is een nieuwe digibordmethode voor het basisonderwijs. Waar nu op verschillende scholen mee geëxperimenteerd wordt. Kinderen leren Engels op basis van populaire muziek. Er komen drie aspecten samen: Engels, muziek en bewegen. Er is bewust gekozen om deze drie aspecten bij elkaar te voegen, zodat het de kinderen stimuleert en motiveert. Kinderen komen
dagelijks in aanraking met muziek. Zowel op de radio, televisie als op het  internet. De methode is dus erg actueel en blijft zichzelf vernieuwen. Bekende popsongs en hits vormen de basis voor alle lessen. In de lessen wordt het thema van het liedje gebruikt om leerlingen Engels te leren, daarbij komen alle vaardigheden aan bod. De lessen beperken zich niet tot alleen de woorden uit het
liedje, maar worden uitgebreid met woorden passend bij het thema. Omdat de muziek kinderen aanspreekt, motiveert en zelfvertrouwen geeft, leren kinderen met Groove.me sneller en beter Engels. Groove.me biedt lessen aan op drie  niveaus; voor de groepen 1 t/m 4, groepen 5/6 en groepen 7/8. Het materiaal voor  de onderbouw wordt de komende twee jaar ontwikkeld. Alle niveaus van Groove.me  dekken de kerndoelen voor Engels in het basisonderwijs.

De methode is in samenwerking gemaakt met Gynzy. Wanneer je de digitale methode ziet, kun je
gelijk de samenwerking zien en herkennen. De leeromgeving is op de kinderen gericht, kind- en gebruiksvriendelijk.

Waarom Engels in combinatie met muziek?

Dit was een van de vragen die in mijn hoofd rond gingen. Waarom deze combinatie? 
Deze vraag was geen moeilijke vraag voor Jorrit den Ouden. Hij kon me zo  vier redenen geven waarom de combinatie met muziek. De vier genoemde redenen:

 1)Muziek helpt kinderen om Engels beter te onthouden. Tijdens het luisteren naar deze muziek, ontstaat er bij kinderen emotie. Wetenschappers hebben vastgesteld dat door deze emotie er een stof en werking in de hersenen ontstaat waardoor kinderen het geleerde makkelijker kunnen onthouden.

 2)Bijna alle kinderen houden van muzieken volgen de hits uit de top 40. Ze zijn heel
nieuwsgierig naar ‘hun’ helden en willen van alles weten over de muziek en het Engels kunnen begrijpen. Hun motivatie om Engels te willenleren is en blijft door de keuze voor deze muziek enorm groot.

 3)Muziek geeft  zelfvertrouwen. Kinderen zijn zo enthousiast over deze muziek, dat ze ongemerkt meteen over de moeilijke drempel stappen om zelf Engels te durven zingen en praten.

 4)Met muziek leer je Engels via zoveel mogelijk intelligenties: zien, kijken, horen, luisteren, zeggen, zingen, lezen, voelen en bewegen. Ook via het digibord en de opdrachten speelt de methode Groove.me steeds in op diverse zintuigen en leerstijlen met opnieuw als gevolg dat kinderen sneller Engels leren.
 
Uit diverse onderzoeken is vastgesteld dat  leerlingen informatie beter opslaan wanneer er emotie optreedt in het leerproces. Proffessor Jelle Jolles heeft de emotie tijdens het leerproces ook
wel 'de motoren van de herinnering' genoemd. Muziek is bij uitstek een emotie en hierdoor kan de aangeboden en behandelde Engelse taal beter beklijven.  (Vives,Juni2012)

Verschillende  leerstijlen

De behandelde lesstof  wordt aangeboden via verschillende leerstijlen en zintuigen en sluit zo aan bij  de theorie van de 'multiple intelligences' oftewel de meervoudige intelligenties van Gardner. Tenslotte speelt Groove.me in op de inzichten over 'ongemerkt' en 'onbewust' leren van Dijksterhuis. De aangeboden songs, maar ook de nieuwe, zullen de leerlingen met 'andere oren' beluisteren. Elke keer als de leerling buiten schooltijd naar een Engelstalig liedje luistert slijpt ongemerkt daardoor het geleerde dieper in, bewust of onbewust. 

Groove.me  in mijn klas!
Heel graag zou ik met deze methode willen werken. Engels te leren door het zingen van populaire popsongs klinkt iedere leerling natuurlijk als muziek in de oren. De leerling van deze  tijd is omgeven door muziek. Muziek is de basis van alle lessen. Dat maakt deze methode zo uniek. Wat ik zo goed vind aan deze methode is dat het de leerling van deze tijd aanspreekt. Je geen betere aansluiting vinden bij de belevingswereld van kinderen!


Bronnen
Shames, L. (juni 2012). Groove me. Vives, nr. 126, p. 32.
Groove me, Geraadpleegd op 5, 18 juni 2012. http://www.groove.me/
Ouden, J. den, Gastcollege, 24 mei 2012.
 
Foto
Out of the box denken

Een aantal weken geleden kregen wij de opdracht een ideale school te ontwerpen. Alles kan en alles mag. In groepjes van vier gingen we aan de slag met het bedenken van een ideale school. Wij bedachten de wereld school. We haalden de wereld niet in de school, maar de school gaat de wereld in! Rond reizen over de wereld met de gehele school. Les krijgen in een boomhut. Niet meer naar de BSO, skypen met het thuisfront.



C
reatief denken


Creatief denken is één van de 21st century skills. Out of the box denken stimuleert het creatieve brein van kinderen. De creatieve geest maakt je uniek en geeft je eigenheid. Creatief denken geeft je ook inspiratie, energie, werk- en levenslust en beleven we plezier. Om leren gaan met problemen en tegenslagen, dit zorgt voor een stukje zelfstandigheid, gelukservaringen en succes. Dat allemaal door creatief denken. Wij hebben onze creatieve brein er flink op los gelaten. Heerlijk dat alles kan en mag! Het enthousiasme spatte ervan af, de motivatie steeg en de concentratie en betrokkenheid werd alleen maar hoger.

Stop-motion

Vervolgens kregen we de opdracht een stop-motionfilmpje te maken over onze ideale school, waarin de visie van de school naar voren komt.  Een stop-motion is een animatiefilmpje, een filmtechniek waarmee je speciale effecten in films kunnen worden gecreëerd.

Voor stop-motion is een (digitale) camera nodig. Met deze camera maak je foto's. Eerst wordt het voorwerp dat op film moet bewegen in een bepaalde houding neergezet en met de camera wordt hiervan een foto gemaakt. Vervolgens wordt de houding van het figuur een fractie veranderd en wordt er opnieuw één foto gemaakt met dezelfde achtergrond. Dit wordt herhaaldelijk gedaan. Door vervolgens de foto's achter elkaar (snel) af te spelen lijkt het alsof het voorwerp uit zichzelf beweegt. Deze techniek zie je ook terug bij tekenfilms. Voor een mooi, vloeiend effect kunnen het best 25 foto's per seconde worden gebruikt. Dat is bij ons niet gelukt om zoveel foto's te maken. We zijn een hele ochtend bezig geweest het het maken van de stop-motion over onze ideale school. Erg leuk om een keer te doen. Door het zelf te ervaren, zie je de mogelijkheden ervan in om het met kinderen te doen. Bovendien ervaar je ook waar je tegen aan loopt en waar je op moet letten, wanneer je het met kinderen zou doen. Een leuke werkvorm om eens toe te passen in de praktijk. 

Na een ochtendje werken en foto's maken was dit ons resultaat:

Foto
TPACK

Deze opdracht sloot mooi aan bij het T-pack model. TPACK is een manier om tegen ICT in het onderwijs aan te kijken. Het model gaat uit van de specifieke deskundigheid van de leraar: het vermogen om kennis en vaardigheiden die bij een vak horen, op een aantrekkelijke en begrijpelijke manier te presenteren aan de leerling met behulp van ICT. Drie gebieden: ICT (technology), didactiek (pedagogy) en vakinhoud (content).

Het model kan helpen bij het maken van keuzens over hoe je ICT ingezet kan worden om het leren van bepaalde vakinhouden te ondersteunen. Tegelijkertijd helpt het TPACK model leraren om kritisch na te denken over hun eigen kennis en de kennis die zij nodig (zouden moeten) hebben om ICT zinvol in te kunnen zetten binnen bepaalde vakken met behulp van een bepaalde didactiek.

Als we deze opdracht splitsen in de drie gebieden, kunnen we concluderen dat we volgens het TPACK model hebben gewerkt.

        ICT:     Het maken van het stop-motion filmpje.
Didactiek:    Ontwerp je ideale school (in groepjes van 4) door het uit te tekenen en te schrijven op
                    papier. Maak er vervolgens een filmpje over, waarin de visie van de school naar voren
                     komt.
Content:      Een ideale school bedenken, waar je de visie van de school bedenkt. Deze visie moet
                    naar voren komen in het filmpje.

Ik heb het ervaren als een super gave opdracht en heb de mogelijkheden gezien het in de klas met de kinderen toe te passen. We hebben er met plezier aan gewerkt!

Bronnen

Mulder, B. Boxwijs. Geraadpleegd op 15 juni 2012, http://www.boxwijs.nl/over%20boxwijs.html

Onderwijs maak je samen. (2011). 21st Century skills. Geraadpleegd op 15 juni 2012, http://www.onderwijsmaakjesamen.nl/actueel/21st-century-skills/

Voogt, J., Fisser, P. en Tondeur, J. (2010). Maak kennis met TPACK. Zoetermeer: Kennisnet.



 
Vandaag hadden we Saskia Dellevoet te gast. Zij kwam ons wat vertellen over Cocreatie en over het project: Inside Out Tilburg. Cocreatie is denk ik een mooie aansluiting op de onderwerpen innovatie in het onderwijs en de hoeden van Bono, waar we het vorige week uitgebreid over hebben gehad.

Wat is cocreatie?

Uitdagende vragen en onderwerpen dagen uit tot creativiteit, samen creatie delen, de kwesties samen met alle betrokkenen in kaart brengen, nieuwe (innovatieve) ideeën laten opkomen, om van daaruit tot oplossingsgerichte en gedrage acties over te gaan. Met elkaar in dialoog gaan. Dat kan zowel online, door middel van een community, of face-to-face of een combinatie van beide.

Het gebeurt wanneer individuen, groepen of organisaties, die betrokken zijn bij de uitdaging, samen oplossingen te creëren die tegemoet komen aan een algemeen belang. Het is een proces waarin er sprake is van authentieke en respectvolle interacties tussen mensen die streven naar een gedeelde kijk op de gewenste toestand en gedragen acties in die gewenste richting.

Samen een bron van inspiratie creëren  voor iedereen die streeft naar een participatieve aanpak van de steeds  complexer wordende uitdagingen in private, publieke en sociale  organisaties, in buurten en wijken, in steden en  gemeenten, en in  overlegsituaties allerhande.


.
Foto
Waar denk je aan bij cocreatie?!
Wat is er nodig? Hoe cocreatie?
Om te kunnen cocreeëren denk ik dat een openhouding weer erg belangrijk is. Het openstaan voor ideeën van anderen en er op geattendeerd worden dat je het ook langs een andere kant kan bekijken, dan alleen vanuit jou kant. Het durven vertellen van je ideeën aan anderen. Interesse en betrokkenheid tonen in elkaars ideeën. Ik denk dat je dan een goede houding hebt om te kunnen cocreeëren!

Cocreatie en de hoeden van Bono?
Het is goed om samen elkaars ideeën en ervaringen uit te wisselen. Iedereen bekijkt het vanuit zijn of haar hoek (aspect). Doordat iedereen er anders tegen aankijkt, moest ik denken aan de  hoeden van Bono. Heeft iedereen dan ook een andere hoed op? Of alleen maar de groene hoed? Ik denk dat iedereen tijdens cocreatie een andere hoed op heeft. De één zal wat creatiever zijn dan de ander of net wat kritischer of positiever dan de ander. Om een goede cocreatie te creëren denk ik dat je verschillende hoeden op moet kunnen zetten. Een kritische, creatieve, positieve of theoretische blik is niet verkeerd, maar het is ook goed om er eens anders na te kijken dan alleen vanuit jouw hoed.

Ik als leerkracht en cocreatie?
Ik ben iemand die graag met andere dingen bedenkt of bespreekt. Een persoon die graag cocreeërd. Als leerkracht kun je met je kinderen ook cocreëren over verschillende stellingen, ideeën en aspecten. Maar ook met de ouders en je collega's. Tijdens de minor hebben we ook al regelmatig gecocreeërd. Samen dingen bedenken en uitwisselen. Zoals vorige week het out of the box denken over een toekomstige school. Het bedenken van het advies voor basisschool de Vijf Hoeve, was ook een vorm van cocreatie. De cocreatie over 'Inside out school Tiburg' mogen we ook niet vergeten. Samen lesideeën of activiteiten bedenken die aansluiten bij het project.

Ik ben me ervan bewust dat cocreeëren erg belangrijk en zinvol is binnen het onderwijs. Door ervaringen en ideeën met elkaar te delen, wordt je aan het denken gezet en bekijk je het ook eens langs een andere kant. Als leerkracht ben je nooit uitgeleerd en moet je blijven ontwikkelen en van elkaar kun je veel leren!

Bronnen
Dollevoet, S. In mijn Sas. Geraadpleegd op 13 juni 2012,          http://www.weebly.com/weebly/main.php#

Inside out school Tilburg
. Geraadpleegd op 13 juni 2012, http://insideoutschool.weebly.com/inside-out-tilburg.html

Cocreatie
. Geraadpleegd op 13 juni 2012,  http://www.cocreatie.net/
 
Foto
Van vernieuwing naar verandering en van verandering naar vernieuwing. Dat het onderwijs steeds meer veranderd, is ondertussen wel duidelijk. Maar hoe gaan we daar mee om?  Verschillende gedachte, standpunten en meningen. Iedereen denkt er anders over. Oftewel iedereen draagt een andere hoed. Hoe krijg je iedereen mee in je verandering. Deze week hebben we vooral gediscuseerd, gesprekken gevoerd, realistisch en kritisch nagedacht over vernieuwingen in het onderwijs. Hoe gaan wij daar mee om?

Wat moeten we ermee?
Een vraag die meerdere leerkrachten zich afvragen. Wat moeten we met al die veranderingen? Moet ik daar in mee en wil ik dat wel? 'Het gaat prima zo op deze manier, dus waarom zou ik het moeten veranderen?' 'Wie zegt dat de resultaten dan nog steeds goed zijn?'
Vandaag hadden we Peter de Been, directeur van basisschool de Vijf Hoeven te gast. Hij kwam bij ons vragen om advies. Hij bracht daarom een casus mee: 'De techniek is in de school, maar het wringt. Hoe kan ik het voor elkaar krijgen dat iedereen in het team aan de slag gaat met ICT?'
Samen zijn we na aanleiding van deze casus dieper op de situatie ingegaan door middel van een gesprek. 'Wat is er al geprobeerd?' 'Wat voor middelen zijn er aanwezig?' We hebben hem vragen gesteld om een beter beeld te krijgen van de situatie. 

Eén team, maar verschillende gedachte!

Vergaderingen iedereen kent het. Er wordt iets nieuws naar voren gebracht en wat gebeurd er vaak... mensen  durven vaak niet hun ideeën te uiten of die ideeën die origineel en ongebruikelijk zijn met groot gemak worden afgeschoten. Nieuwe ideeën hebben hun waarde nog niet bewezen, lijken misschien duur, onuitvoerbaar en belachelijk te zijn, terwijl de oude ideeën door de loop der tijd hun waarde bewezen hebben. Daarom blijf je bij het oude. Bedenk echter dat die oude, goed werkende ideeën ooit ook origineel, onuitvoerbaar en belachelijk leken. Schiet nieuwe ideeën niet te makkelijk af.

Tijdens een overleg of vergadering merk je al snel genoeg dat er al snel verschillende meningen worden gevormd. Iedereen bekijken langs zijn of haar manier. Iedereen heeft een andere denkhoed op voor zijn of haar manier van denken. Deze hoeden worden ook wel de zes denkhoeden van De Bono genoemd.  Deze techniek (methode) is een techniek om samen tot het juiste besluit te komen. Je bekijkt verschillende perspectieven naar een vraagstelling, probleem of in dit geval een verandering. Deze ontwikkeling is ontwikkeld door Edward de Bono. Hij gaat uit van het idee dat mensen vaak geneigd zijn problemen steeds op eenzelfde manier te benaderen. Door de denkhoeden te gebruiken, word je gedwongen om het probleem eens van een andere kant te bekijken. 

Afgelopen woensdag kregen wij een aantal casussen op ons bord. Iedereen heeft
verschillende hoeden opgehad en een verandering of een probleem langs
verschillende kanten te bekeken. Het is niet altijd makkelijk om bij je hoed te blijven die je op had ervaarde ik al snel. Ik moest positief blijven denken, maar als iemand kritiek geeft en dus jou aan het denken zet, is het lastig om positief te blijven. Ik denk ook dat sommige mensen ook wel eens wisselend zijn in hoeden. Dat ik  in ieder geval mogen ervaren. Samen kwamen we al snel tot de conclusie dat de  zwarte hoed één van de makkelijkste rollen was. Kritiek leveren is namelijk niet
zo moeilijk. Er valt altijd wat op te bedenken.

We hebben leren denken vanuit verschillende aspecten/invalshoeken. Een stukje realiteit ervaren. Zo gaat het ook in de praktijk. Er zijn altijd mensen waar je meer moeite voor moet doen om die juist te overtuigen. Dat was ook precies de vraag waar Peter antwoord op wilde. 'Hoe krijg ik iedereen, het hele team, aan de slag met ICT?'

Het formuleren van het advies

We hadden samen met Peter een goed beeld kunnen vormen van de situatie, dus tijd voor een advies. We werden verdeeld in groepjes van vier studenten, die samen een advies gingen bedenken.

In ons groepje kwamen we al snel op het punt motivatie. Je moet gemotiveerd zijn om er mee aan de slag te gaan. Er moet een prikkel zijn die jou als leerkracht de aanzet geeft tot. Jij als leerkracht weet dat ICT steeds een belangrijkere rol gaat spelen in het onderwijs, maar je hebt geen idee van hoe, wat, waar en wanneer je het moet inzetten binnen je onderwijs.
In de lessen hadden wij het er al eerder over gehad dat het slimmer is om niet al te grote stappen te ondernemen. Ons advies was dan ook begin klein. Bijvoorbeeld per vak. Begin met mogelijkheden van ICT voor het vak rekenen. Jij als leerkracht krijgt er steeds meer handigheid in en weet er steeds beter mee om te gaan. Bovendien leer je ook gerichter zoeken naar leuke tools om in te zetten binnen je onderwijs. Steeds kun je er weer een vak bij nemen om uit te breiden. Wij bedachten ook de mogelijkheid om Social Media in te gaan zetten. Twitter in de klas is erg leuk, zinvol, uitdagend en leerzaam, maar waarschijnlijk ziet niet iedereen de meerwaarde daarvan in. Maak eens gebruik van Twitter in de vergaderingen. Lanceer samen met het team een Twitter de lucht in. Dat kan zijn een stelling of een casus wat binnen de school gaande is. Wacht samen de reacties af. Er zijn genoeg mensen op Twitter die kennis bezitten en zullen reageren. Als dit positief uitpakt, zullen de leerkrachten gaan ervaren wat ze aan Twitter hebben en wat ze ermee kunnen. Dit als aan zet tot, want er is natuurlijk nog veel meer.
 
De toekomst...

Peter heeft ons een stukje meer realiteit laten zien vanuit de praktijk en heeft ons behoorlijk aan het denken gezet! Ik ben me ervan bewust dat wij als leerkrachten ons zullen moeten blijven ontwikkelen. Je bent nooit uitgeleerd en met een positieve openhouding kom je erg ver binnen. Als je het niet probeert dan weet je het niet, maar natuurlijk moet je wel realistisch blijven. En een beetje een kritische blik is ook niet verkeerd! Denk niet te zwart-wit!;) Weer een leerzame week!!

Bronnen

Zes denkhoeden van Edward de  Bono, Geraadpleegd op 6 juni 2012, van http://www.leren.nl/cursus/management/besluiten-nemen/denkhoeden.html.

Anders vergaderen: de zes denkende hoofddeksels (de Bono), Geraadpleegd op 6 juni 2012, van www.nivon.nl/actieve_leden/.../N060207Zes%20denkhoeden.doc

Been, den, P. (6 juni 2012), Gastspreker Basisschool de Vijf Hoeven