Foto
Vorige week hebben we meerdere gasten bij de minor Kind leren en media mogen ontvangen. We hebben onder andere kennis gemaakt met de TikTegel. De TikTegel is een leermiddel dat zowel in de bovenbouw als in de onderbouw ingezet kan worden.

Wat is een TikTegel?
De TikTegel is een stevig, digitaal bord, waarmee kinderen zelfstandig of in samenwerking met andere kinderen kunnen oefenen op alle domeinen, zoals lezen, rekenen, motoriek, taal en spelling.  Er is enorm veel variatie mogelijk.

Aan de slag met ...
Spelenderwijs gaan de kinderen aan de slag, door speelstukken op het bord te
plaatsen. Wanneer de speelstukken op het bord worden geplaatst geeft de TikTegel
via geluid en licht gerichte en zelfcontrolerende terugkoppeling.  Bij een fout gegeven antwoord krijgen de leerlingen feedback: 'Helaas, probeer het nog eens.' Kinderen blijven gemotiveerd doordat het bord interactie aangaat en ze ook verder helpt indien nodig.

De kinderen kunnen zelfstandig aan de slag met de TikTegel. Het zelfontdekkend leren wordt er mee verhoogd. Het daagt de kinderen uit, doordat je het zelf mag doen en kunt zien wat je doet.  

Er zijn enorm veel leerspellen en speelstukken beschikbaar. Met de beschikbare leerspelen kan de TikTegel gebruikt worden als ontwikkelingsmateriaal in de onderbouw en bovenbouw van de basisschool. De TikTegel wordt ook ingezet bij passend onderwijs, leerproblemen en hoogbegaafdheid. Natuurlijk kan de TikTegel ook buiten het onderwijs gebruikt worden om spelend te leren. 

Waarom de TikTegel?

Waarom moeten de scholen de TikTegel aanschaffen? Wat zijn positieve aspecten?
Waar levert het een bijdrage aan? Hieronder heb  ik een opsomming gemaakt van verschillende aspecten over de TikTegel, die antwoord geven op de vragen die ik hierboven stelde.
  • 1. Interactief: zo rijk en veelzijdig als een computer, dus zeer
        motiverend.
  • 2. Fysiek: zo laagdrempelig en concreet als tastbaar oefenmateriaal. 
  • 3. Adaptief: past zich aan het kind aan zodat het zelfstandig kan werken.  
  • 4.Sociaal: kinderen kunnen individueel of in groepjes werken.
  • 5.Gebruiksvriendelijk: steek de stekker in het stopcontact en het werkt.
  • 6.Degelijk: gemaakt van stevig materiaal, kan tegen een stootje.
  • 7. Bewezen: diepgaande wetenschappelijke onderbouwing.
  • (Bron: www.tiktegel.nl)

    Op mijn stage zal ik het ze zeker aanraden om eens kritisch te kijken naar de TikTegel en er over na te denken. Ik loop stage op een school met kinderen met verschillende nationaliteiten. Het zou een goede bijdrage kunnen leveren aan de woordenschat van de kinderen. Woorden moeten zo concreet mogelijk worden aanboden. De TikTegel beeld duidelijk woorden uit, met behulp van de speelstukken. 'Zet het huis in het midden.' of 'Zet de auto achter het huis.' De kinderen komen in aanraking met verschillende begrippen. Doordat de TikTegel een uitdagend, interactief leermiddel is, die veel variatie biedt, kunnen de kinderen er zelfstandig mee aan de slag.
    Als ik leerkracht zou zijn van een kleuterklas, dan zou ik het wel weten. Ik hem heel erg graag willen hebben! 

    Bronnen

    De TikTegel, Geraadpleegd op 25 mei 2012www.tiktegel.nl.
    Gastspreker TikTegel, Woensdag 23 mei 2012



     
    Foto
    Vandaag hadden we meerdere gastsprekers te gast bij de minor KLM. Eén van deze gastsprekers kwam vertellen en promoten over 'De Roode Kikker' en 'Grooveme'. Beide methodes zijn aan bod gekomen vandaag.

    Begrijpend lezen staat bij veel leerlingen bekend als een saai en weinig uitdagend vak. Daarom hebben ze ervoor gekozen om hier een methode voor te ontwerpen.

    'De Roode Kikker' wilt aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Het moet actueel zijn, aantrekkelijk en activerend. De vorm en inhoud is gericht op het werken aan vaardigheden die nodig zijn om te
    leren en te leven in de 21e eeuw. Tijdens zijn promotie praatje begon ik me steeds meer af te vragen wat het verschil is tussen de methode de Roode Kikker en Nieuwsbegrip. Op mijn stage wordt er namelijk gewerkt met Nieuwsbegrip XL en ik hoorde steeds meer overeenkomsten.

    Een filmpje over nieuwsbegrip op mijn stage. 'Hoe denken de leerkrachten erover?' en 'Wat vinden de kinderen ervan?'

    Foto
    Overeenkomsten en verschillen
    Beide methodes willen op een aansprekende, actuele en een interactieve manier om te werken aan de kerndoelen van begrijpend lezen. Beide leveren ook wekelijks een nieuw onderwerp aan.

    Steeds meer begon ik me af te vragen wat het verschil is tussen beide methoden. Dus heb ik hem geconfronteerd met de vraag: 'Wat is nu het grootste verschil tussen de Roode Kikker en Nieuwsbegrip'. Beide methodes leveren iedere week een ander onderwerp aan. De Roode Kikker levert een actueel thema aan en Nieuwsbegrip levert iets uit het nieuws aan, wat ook actueel is natuurlijk. Bovendien kun je ook zelf een onderwerp aankaarten bij de redactie. Dit kun je onder andere doen via Twitter. Je kunt ook via deze manier feedback geven. De redactie reageert snel op de tweets die ze getweed krijgen, aldus Tessa van Zadelhof. 
    Eén van de grootste verschillen tussen de beide methodes was het  gebruik van ict. Bij de methode Nieuwsbegrip XL moeten de kinderen na het klassikale aanbod van de nieuwe tekst de verwerking (de vragen) maken op de computer. Zoals ik daarnet al aangaf is de visie van de Roode Kikker gericht op het leven in de 21e eeuw. Zij willen de kinderen andere vaardigheden bijbrengen. Internet, moderne media en digitale apparaten veranderen onze wereld drastisch en in een hoog tempo. De leerling van nu groeit dankzij deze ontwikkeling op in een wereld van overvloed aan informatie en  communicatiemogelijkheden. 

    Nieuwsbegrip of de Roode Kikker?

    Zelf heb ik als leerkracht niet echt een voorkeur voor één van deze methode. Beide hebben ze positieve aspecten en negatieve aspecten. Bij Nieuwsbegrip vind ik het erg sterk dat er onderwerpen uit het nieuws worden aangeboden. Op deze manier blijven de kinderen toch op de hoogte. Ook hebben kinderen inspraak op het onderwerp, ze mogen zelf ook een onderwerp aanleveren.  Bij de XL variant is de verwerking op de computer. Jammer dat er niet meer aandacht besteed wordt aan ICT vaardigheden. Dit doet de Roode Kikker wel. Zij zijn zich meer bewust van het onderwijs in de 21ste eeuw. Heel de methode is digitaal, dus echt Paperless werken!;) 
    Lastige keuze vind ik. Twee goede methodes die goed bruikbaar zijn in het onderwijs. Wanneer de Roode Kikker nog actuelere thema's zou gebruiken, nieuws onderwerpen bedoel ik hiermee, zou gebruiken dan gaat mijn voorkeur uit naar de Roode Kikker. Zij sluiten het beste aan bij het onderwijs in de 21e eeuw en daar moeten we naartoe, als we de kinderen willen blijven motiveren en willen blijven uitdagen! Waar gaat jou voorkeur naar uit?

    Bronnen
    De Roode kikker, Geraadpleegd op 24 en 25 mei 2012, http://deroodekikker.nl/website/.
    Nieuwsbegrip, Geraadpleegd op 24 mei 2012, http://www.nieuwsbegrip.nl/nieuwsbegrip.htm


     
    Sifteo wat? Dat was mijn eerste reactie toen ik dit hoorde. Geen idee wat het
    was of inhield. Vandaag zijn we een dagje naar kennisnet geweest, waar we kennis
    hebben mogen maken met innovatieve ICT materialen. Een van deze materialen waren
    de Sifteo Cubes.

    Wat is het eigenlijk?
    Stifteo  Cubes zijn interactieve blokjes, die voorzien zijn van een flink aantal sensoren
    en een scherm waardoor ze elkaar en hun beweging kunnen 'aanvoelen'. Ze  communiceren met elkaar en met een computer. Met de ontwikkeling van de Sifteo Cubes maakten David Merrill* en Jeevan Kalanithi (bedenkers) het mogelijk om tactiek en interactief  te spelen en leren op een natuurlijke manier. Zij noemen dit:  
    ‘Intelligent Play, games that make you feel smarter’.
    Leren met je handen, uitgebreid met de interactieve mogelijkheden van een computer.


    Bruikbaar in het  onderwijs?

    In het filmpje, onderaan mijn blog, kun je zien dat er zelfstandig met De Cubes gewerkt worden. Het is ook mogelijk om samen te werken. Het is erg gebruiksvriendelijk. Iedereen kan er mee werken. Je hoeft er geen ICT kennis voor te hebben. Ze zijn in alle groepen  bruikbaar. Er zijn al spellen beschikbaar voor kinderen vanaf 4 jaar, maar ook  wij hadden er vanmiddag plezier in. Je kunt trouwens zelf ook een spel bedenken  en ontwerpen.

    Doordat de Cubes communiceren met de computer is het ook mogelijk de Cubes te gebruiken in combinatie met een digibord, wat klassikaal gebruik mogelijk maakt. Je kunt overal mee oefenen; met woorden, met sommen, gepuzzeld, geoefend met motoriek en nog veel meer!

    Je kunt natuurlijk ook gebruiken voor een  verlengde instructie. Kinderen kunnen zelf nog eens extra oefenen op  bijvoorbeeld de rekensommen tot 20. Bovendien vinden de kinderen het leuk om er
    mee te werken en is de motivatie hoger, dan dat wanneer je het ze aanbied op  papier.

    Zoals ik al eerder zei kun je ook zelf een spel bedenken en  ontwerpen. Je kunt de rollen ook omdraaien en de kinderen voor elkaar de spellen  laten bedenken. Voor elkaar sommen en vragen bedenken. Kinderen die bijvoorbeeld  vaak eerder klaar zijn met hun werk (eventuele Plus Kinderen).


    Waarom kies ik voor De  Sifteo Cubes?

    Bewust heb ik ervoor gekozen om De Sifteo  Cubes er uit te lichten en in mijn blog aanbod te laten komen, omdat ik vind dat  dit goed te realiseren is binnen het onderwijs. We hebben vandaag nog veel  materialen gezien, zoals een Touch Table, Robots, 3D printer, verschillende
    Tools waarmee gewerkt kan worden. Maar ik vond deze het meest bruikbare en het
    meest te realiseren binnen het onderwijs op dit moment. Zo'n Touch Tabel is
    natuurlijk ook helemaal geweldig (alle materialen eigenlijk wel), maar moeilijk
    voor te stellen binnen het onderwijs op dit moment. Bovendien lijken mij de Sifteo Cubes een leermiddel die je goed kan inzetten tijdens je onderwijs. Zowel tijdens je instructie als verwerking. Ik denk alleen dat ik het meer als verwerking zou gebruiken, omdat je de informatie uit je instructie dan in je cubes kunt zetten. De keuze is aan jou als leerkracht of je ze er individueel mee aan de slag laat gaan of in groepjes. Dat ligt aan het lesaanbod en de verwerkingsopdracht op dat moment. Daarom heb ik gekozen voor de Sifteo Cubes, goed bruikbaar en breed inzetbaar binnen het onderwijs.

    Bron
    Boeschoten, E (2011).
    Onderwijs maak je samen.
    Geraadpleegd op 16 mei 2012,
    http://www.onderwijsmaakjesamen.nl/actueel/sifteo-cubes-een-kijkje-in-de-toekomst/
    .